PHYTOPLANKTON DIVERSITY OF CONTINENTAL RESERVOIRS IN THE YAKI VALLEY

Authors

  • Alba Rocío Ochoa Meza Instituto Tecnológico del Valle del Yaqui (ITVY).
  • Julia Icela Galindo Félix Instituto Tecnológico del Valle del Yaqui (ITVY).
  • Dalila María Juárez Moreno Instituto Tecnológico del Valle del Yaqui (ITVY).

DOI:

https://doi.org/10.19136/kuxulkab.a26n56.3338

Keywords:

Microalgae, Scenedesmus, Sonora, Mexico

Abstract

Microalgae offer an area of increasing exploitation due to the multiple applications in many industries: of cosmetics, food, agronomy, pharmaceutical, green technologies, among others. In Sonora, in the freshwater environment, work related to the diversity of microalgae is scarce. The aim of this work is to catalog the main freshwater microalgae susceptible to cultivation in the Yaqui Valley. To obtain the samples, quarterly collections were carried out at seven points near the Alvaro Obregon dam (El Oviáchic), the Yaqui river and branch canals. The samples were isolated, scaled to 250 ml, and identified by bibliographic consultation; the genres Scenedesmus, Tetradesmus, Clorococcum, Cosmarium, Pediastrum and Fragilaria were the most dominant. Only with Scenedesmus, isolation and massive laboratory production were accomplished. This sets the tone for continuing research on freshwater microalgae isolation processes for the Yaqui Valley region.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Alba Rocío Ochoa Meza, Instituto Tecnológico del Valle del Yaqui (ITVY).

    Doctora en ciencias; profesora con actividades de docencia e investigación en el área de acuacultura; Tecnológico del Valle del Yaqui.

  • Julia Icela Galindo Félix, Instituto Tecnológico del Valle del Yaqui (ITVY).

    Bióloga con especialidad en biotecnología; profesor con actividades de docencia e investigación en el área de acuacultura; Tecnológico del Valle del Yaqui.

  • Dalila María Juárez Moreno, Instituto Tecnológico del Valle del Yaqui (ITVY).

    Ingeniera en Acuacultura; profesora con actividades de docencia e investigación en el área de acuacultura; Tecnológico del Valle del Yaqui.

References

Arrieta Bolaños, E.R. (2008). Aplicaciones biotecnológicas de las microalgas. Revista del Colegio de Microbiólogos y Químicos de Costa Rica, 14(1): 08-13, enero-marzo. Recuperado de «https://www.researchgate.net/publication/266730483_Aplicaciones_biotecnologicas_de_las_microalgas_Biotechnologic_uses_of_microalgae»

Bicudo, C.E. & Menezes, M. (2006) Gêneros de algas de águas continentais do Brasil: chave para identificação e descrições. Brazil: Editora Rima. Recuperado de «https://www.researchgate.net/publication/272563598_Generos_de_Algas_de_Aguas_Continentais_do_Brasil_chave_para_identificacao_e_descricoes»

Bold, H.C.; Alexopoulos, C.J. & Delevoryas, T. (1980). Morphology of plants and fungi, (5th ed.; p. 912). New York; USA: Harper and Row. Recovered from «https://www.abebooks.com/MORPHOLOGY-PLANTS-FUNGI-Bold-Harold-Constantine/1238270104/bd»

Borowitzka, M.A. & Borowitzka, L.J. (1988). Micro-algal biotechnology, (p. 488). Cambridge University Press.

Contreras-Flores, C.; Peña-Castro, J.M.; Flores-Cotera, L.B. & Cañizares-Villanueva, R.O. (2003). Avances en el diseño conceptual de fotobiorreactores para el cultivo de microalgas. Interciencia, 28(8): 450-456. Recuperado de «http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33908304»

Derner, R.B.; Ohse, S.; Villela, M.; Matos de Carvalho, S. & Fett, R. (2006). Microalgas, produtos e aplicações. Ciência Rural, 36(6): 1959-1967. DOI «https://doi.org/10.1590/S0103-84782006000600050»

Garcia-Galaz, A.; Gutiérrez-Millán, L.E.; Acedo-Félix, E.; Burgos-Hernández, A.; López-Torres, M.; Valdés-Covarrubias, M. & Burboa-Zazueta, M.G. (2013). Las algas y otros organismos marinos como fuente de moléculas bioactivas. Biotecnia, 15(1): 25-32. DOI «https://doi.org/10.18633/bt.v15i1.132»

García-Romeral, J.; Pavía-Gómez, M.; García Sanz, T.; Chirivella-Martorell, J. & Serrano-Aroca, Á. (2017). Principios de biotecnología y bioingeniería en el cultivo de microalgas: importancia, problemas tecnológicos, tipos y sistemas de cultivos, crecimiento, factores limitantes, selección, aislamiento, escalado y caracterización bioquímica. Nereis, (9): 115-130. Recuperado de «https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6041049.pdf»

Garduño-Solórzano, G.; Rodríguez-Palacio, M.C.; Martínez-García, M.; Quintanar-Zúñiga, R.E.; Lozano-Ramírez, C.; Campos-Contreras, J.E. & Monsalvo-Reyes, A.C. (2011). Cultivos de microalgas del Lago de Catemaco, Veracruz. Revista Latinoamericana de Biotecnología Ambiental y Algal, 2(2): 67-80. Recuperado de «https://www.researchgate.net/publication/335727952_Articulo_original_de_investigacion_Cultivos_de_microalgas_del_Lago_de_Catemaco_Veracruz_Microalgae_cultures_from_Catemaco_Lake_Veracruz_Mexico»

Guamán Bumeo, M.C. & González Romero, N.P. (2016). Catálogo de microalgas y cianobacterias de agua dulce del Ecuador, (p. 143). Quito, Ecuador: Corporación para la Investigación Energética, Laboratorio de Biotecnología Energética. Recuperado de «http://energia.org.ec/cie/wp-content/uploads/2017/09/Catlogo-de-Microalgas-y-Cianobacterias-del-Ecuador.pdf»

Guerrero, M.G.; Rodríguez, H.; Vargas, M.A.; García-González, M.; del Campo, J.A.; Moreno, J. & Rivas, J. (1999). Las microalgas como productoras de pigmentos con interés comercial. Biotecnología y Aplicaciones de Microorganismos Pigmentados, 215-232. Recuperado de «https://core.ac.uk/download/pdf/61907495.pdf»

Guiry, M.D. & Guiry, G.M. (2020). AlgaeBase - Listing the World’s Algae [Web]. National University of Ireland, Galway. «https://www.algaebase.org»

Hernández-Pérez, A. & Labbé, J.I. (2014). Microalgas, cultivo y beneficios. Revista de Biología Marina y Oceanografía, 49(2): 157-173. DOI «https://dx.doi.org/10.4067/S0718-19572014000200001»

Hoff, F.H. & Snell, T.W. (2001). Plankton culture manual, (5th ed.; p. 160). Dade City, Fla.; USA: Florida AquaFarms Inc.

Lawrence, E. (Comp.). (2014). Diccionario de Biología, (Trad. Henderson’s Dictionary of Biology; p. 622). México: Editorial Trillas. ISBN 978-607-17-2057-3

Lawrence, E. (Edit.). (2003). Diccionario Akal de Términos Biológicos, (12va ed.; Henderson’s Dictionary of Biological Terms; R. Codes Valcarce & Fco. J. Espino Nuño, Trad.; p. 688). Madrid, España: Ediciones Akal. ISBN 84-460-1582X.

Lee, R.E. (2008). Glossary. In: Phycology (pp. 521-533). Cambridge: Cambridge University Press. DOI «10.1017/CBO9780511812897.029»

López-Elías, J.A.; Voltolina, D.; Nieves-Soto, M. & Figueroa-Ortiz, L. (2004). Producción y composición de microalgas en laboratorios comerciales del noroeste de México. En: Cruz Suárez, L.E.; Ricque Marie, D.; Nieto López, M.G.; Villarreal, D.; Scholz, U. & González, M.; Avances en nutrición acuícola VII (Memorias del VII Simposium Internacional de Nutrición Acuícola, 16-19 noviembre, 2004). Hermosillo, Sonora; México: UANL. Recuperado de «https://www.uanl.mx/utilerias/nutricion_acuicola/VII/archivos/33AntonioLopezElias.pdf»

Merino Moya, J.F. & Encomendero Yépez, E.L. (2012). Producción de microalgas usando subproductos mariculturales. Pueblo Continente, 23(2): 399-404. Recuperado de «http://journal.upao.edu.pe/PuebloContinente/article/viewFile/14/14»

Novelo, E. & Tavera, R. (2011). Un panorama gráfico de las algas de agua dulce de México. Hidrobiológica, 21(3): 333-341. Recuperado de «http://www.scielo.org.mx/pdf/hbio/v21n3/v21n3a10.pdf»

Perumal, P.; Balaji Prasath, B.; Santhanam, P.; Ananth, S.; Shenbaga Devi, A. & Dinesh Kumar, S. (2012). Isolation and culture of microalgae. In: Santhanam, P. (ed.); Workshop on Advances in Aquaculture Technology, (pp. 166-181). Recovered from «https://www.researchgate.net/profile/Dr_S_Dinesh_Kumar2/publication/220049482_Isolation_and_Culture_of_Microalgae/links/0922b4f522030051a8000000/Isolation-and-Culture-of-Microalgae.pdf»

Prathima Devi, M.; Venkata Subhash, G. & Venkata Mohan, S. (2012) Heterotrophic cultivation of mixed microalgae for lipid accumulation and wastewater treatment during sequential growth and starvation phases: effect of nutrient supplementation. Renewable Energy, 43: 276-283. DOI «https://doi.org/10.1016/j.renene.2011.11.021»

Seckbach, J. & Kociolek, P. (Eds.). (2011). The Diatom World, (Vol. 19; p. 534). Netherlands: Springer. DOI «10.1007/978-94-007-1327-7»; «https://www.springer.com/gp/book/9789400713260»

Sime, I. (2004). Book review: The freshwater algal flora of the British Isles: An identification guide to freshwater and terrestrial algae, edited by David M. John, Brian A. Whitton and Alan J. Brook (Cambridge University Press, Cambridge, 2002, 702pp. ISBN 0‐521‐77051‐3). Aquatic Conservation Marine and Freshwater Ecosystems, 14(1): 105. DOI «https://doi.org/10.1002/aqc.579»

Villa Carvajal, M.; Solbas, A. & García-Reverter, J. (2010). Nuevos alimentos funcionales a partir de microalgas. Alimentación, equipos y tecnología, 29(252): 53-58.

Wehr, J.D. (2007). Book review: Algae, anatomy, biochemistry, and biotechnology by Barsanti, L. & Gualtieri, P. Journal of Phycology, (43): 412-414. DOI «https://doi.org/10.1111/j.1529-8817.2007.00335.x»

Downloads

Published

2020-10-05

Issue

Section

Artículos

How to Cite

Ochoa Meza, A. R., Galindo Félix, J. I., & Juárez Moreno, D. M. (2020). PHYTOPLANKTON DIVERSITY OF CONTINENTAL RESERVOIRS IN THE YAKI VALLEY. Kuxulkab’, 26(56), 05-14. https://doi.org/10.19136/kuxulkab.a26n56.3338

Similar Articles

1-10 of 127

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)