PHYTOPLANKTON DIVERSITY OF CONTINENTAL RESERVOIRS IN THE YAKI VALLEY
DOI:
https://doi.org/10.19136/kuxulkab.a26n56.3338Keywords:
Microalgae, Scenedesmus, Sonora, MexicoAbstract
Microalgae offer an area of increasing exploitation due to the multiple applications in many industries: of cosmetics, food, agronomy, pharmaceutical, green technologies, among others. In Sonora, in the freshwater environment, work related to the diversity of microalgae is scarce. The aim of this work is to catalog the main freshwater microalgae susceptible to cultivation in the Yaqui Valley. To obtain the samples, quarterly collections were carried out at seven points near the Alvaro Obregon dam (El Oviáchic), the Yaqui river and branch canals. The samples were isolated, scaled to 250 ml, and identified by bibliographic consultation; the genres Scenedesmus, Tetradesmus, Clorococcum, Cosmarium, Pediastrum and Fragilaria were the most dominant. Only with Scenedesmus, isolation and massive laboratory production were accomplished. This sets the tone for continuing research on freshwater microalgae isolation processes for the Yaqui Valley region.
Downloads
References
Arrieta Bolaños, E.R. (2008). Aplicaciones biotecnológicas de las microalgas. Revista del Colegio de Microbiólogos y Químicos de Costa Rica, 14(1): 08-13, enero-marzo. Recuperado de «https://www.researchgate.net/publication/266730483_Aplicaciones_biotecnologicas_de_las_microalgas_Biotechnologic_uses_of_microalgae»
Bicudo, C.E. & Menezes, M. (2006) Gêneros de algas de águas continentais do Brasil: chave para identificação e descrições. Brazil: Editora Rima. Recuperado de «https://www.researchgate.net/publication/272563598_Generos_de_Algas_de_Aguas_Continentais_do_Brasil_chave_para_identificacao_e_descricoes»
Bold, H.C.; Alexopoulos, C.J. & Delevoryas, T. (1980). Morphology of plants and fungi, (5th ed.; p. 912). New York; USA: Harper and Row. Recovered from «https://www.abebooks.com/MORPHOLOGY-PLANTS-FUNGI-Bold-Harold-Constantine/1238270104/bd»
Borowitzka, M.A. & Borowitzka, L.J. (1988). Micro-algal biotechnology, (p. 488). Cambridge University Press.
Contreras-Flores, C.; Peña-Castro, J.M.; Flores-Cotera, L.B. & Cañizares-Villanueva, R.O. (2003). Avances en el diseño conceptual de fotobiorreactores para el cultivo de microalgas. Interciencia, 28(8): 450-456. Recuperado de «http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33908304»
Derner, R.B.; Ohse, S.; Villela, M.; Matos de Carvalho, S. & Fett, R. (2006). Microalgas, produtos e aplicações. Ciência Rural, 36(6): 1959-1967. DOI «https://doi.org/10.1590/S0103-84782006000600050»
Garcia-Galaz, A.; Gutiérrez-Millán, L.E.; Acedo-Félix, E.; Burgos-Hernández, A.; López-Torres, M.; Valdés-Covarrubias, M. & Burboa-Zazueta, M.G. (2013). Las algas y otros organismos marinos como fuente de moléculas bioactivas. Biotecnia, 15(1): 25-32. DOI «https://doi.org/10.18633/bt.v15i1.132»
García-Romeral, J.; Pavía-Gómez, M.; García Sanz, T.; Chirivella-Martorell, J. & Serrano-Aroca, Á. (2017). Principios de biotecnología y bioingeniería en el cultivo de microalgas: importancia, problemas tecnológicos, tipos y sistemas de cultivos, crecimiento, factores limitantes, selección, aislamiento, escalado y caracterización bioquímica. Nereis, (9): 115-130. Recuperado de «https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6041049.pdf»
Garduño-Solórzano, G.; Rodríguez-Palacio, M.C.; Martínez-García, M.; Quintanar-Zúñiga, R.E.; Lozano-Ramírez, C.; Campos-Contreras, J.E. & Monsalvo-Reyes, A.C. (2011). Cultivos de microalgas del Lago de Catemaco, Veracruz. Revista Latinoamericana de Biotecnología Ambiental y Algal, 2(2): 67-80. Recuperado de «https://www.researchgate.net/publication/335727952_Articulo_original_de_investigacion_Cultivos_de_microalgas_del_Lago_de_Catemaco_Veracruz_Microalgae_cultures_from_Catemaco_Lake_Veracruz_Mexico»
Guamán Bumeo, M.C. & González Romero, N.P. (2016). Catálogo de microalgas y cianobacterias de agua dulce del Ecuador, (p. 143). Quito, Ecuador: Corporación para la Investigación Energética, Laboratorio de Biotecnología Energética. Recuperado de «http://energia.org.ec/cie/wp-content/uploads/2017/09/Catlogo-de-Microalgas-y-Cianobacterias-del-Ecuador.pdf»
Guerrero, M.G.; Rodríguez, H.; Vargas, M.A.; García-González, M.; del Campo, J.A.; Moreno, J. & Rivas, J. (1999). Las microalgas como productoras de pigmentos con interés comercial. Biotecnología y Aplicaciones de Microorganismos Pigmentados, 215-232. Recuperado de «https://core.ac.uk/download/pdf/61907495.pdf»
Guiry, M.D. & Guiry, G.M. (2020). AlgaeBase - Listing the World’s Algae [Web]. National University of Ireland, Galway. «https://www.algaebase.org»
Hernández-Pérez, A. & Labbé, J.I. (2014). Microalgas, cultivo y beneficios. Revista de Biología Marina y Oceanografía, 49(2): 157-173. DOI «https://dx.doi.org/10.4067/S0718-19572014000200001»
Hoff, F.H. & Snell, T.W. (2001). Plankton culture manual, (5th ed.; p. 160). Dade City, Fla.; USA: Florida AquaFarms Inc.
Lawrence, E. (Comp.). (2014). Diccionario de Biología, (Trad. Henderson’s Dictionary of Biology; p. 622). México: Editorial Trillas. ISBN 978-607-17-2057-3
Lawrence, E. (Edit.). (2003). Diccionario Akal de Términos Biológicos, (12va ed.; Henderson’s Dictionary of Biological Terms; R. Codes Valcarce & Fco. J. Espino Nuño, Trad.; p. 688). Madrid, España: Ediciones Akal. ISBN 84-460-1582X.
Lee, R.E. (2008). Glossary. In: Phycology (pp. 521-533). Cambridge: Cambridge University Press. DOI «10.1017/CBO9780511812897.029»
López-Elías, J.A.; Voltolina, D.; Nieves-Soto, M. & Figueroa-Ortiz, L. (2004). Producción y composición de microalgas en laboratorios comerciales del noroeste de México. En: Cruz Suárez, L.E.; Ricque Marie, D.; Nieto López, M.G.; Villarreal, D.; Scholz, U. & González, M.; Avances en nutrición acuícola VII (Memorias del VII Simposium Internacional de Nutrición Acuícola, 16-19 noviembre, 2004). Hermosillo, Sonora; México: UANL. Recuperado de «https://www.uanl.mx/utilerias/nutricion_acuicola/VII/archivos/33AntonioLopezElias.pdf»
Merino Moya, J.F. & Encomendero Yépez, E.L. (2012). Producción de microalgas usando subproductos mariculturales. Pueblo Continente, 23(2): 399-404. Recuperado de «http://journal.upao.edu.pe/PuebloContinente/article/viewFile/14/14»
Novelo, E. & Tavera, R. (2011). Un panorama gráfico de las algas de agua dulce de México. Hidrobiológica, 21(3): 333-341. Recuperado de «http://www.scielo.org.mx/pdf/hbio/v21n3/v21n3a10.pdf»
Perumal, P.; Balaji Prasath, B.; Santhanam, P.; Ananth, S.; Shenbaga Devi, A. & Dinesh Kumar, S. (2012). Isolation and culture of microalgae. In: Santhanam, P. (ed.); Workshop on Advances in Aquaculture Technology, (pp. 166-181). Recovered from «https://www.researchgate.net/profile/Dr_S_Dinesh_Kumar2/publication/220049482_Isolation_and_Culture_of_Microalgae/links/0922b4f522030051a8000000/Isolation-and-Culture-of-Microalgae.pdf»
Prathima Devi, M.; Venkata Subhash, G. & Venkata Mohan, S. (2012) Heterotrophic cultivation of mixed microalgae for lipid accumulation and wastewater treatment during sequential growth and starvation phases: effect of nutrient supplementation. Renewable Energy, 43: 276-283. DOI «https://doi.org/10.1016/j.renene.2011.11.021»
Seckbach, J. & Kociolek, P. (Eds.). (2011). The Diatom World, (Vol. 19; p. 534). Netherlands: Springer. DOI «10.1007/978-94-007-1327-7»; «https://www.springer.com/gp/book/9789400713260»
Sime, I. (2004). Book review: The freshwater algal flora of the British Isles: An identification guide to freshwater and terrestrial algae, edited by David M. John, Brian A. Whitton and Alan J. Brook (Cambridge University Press, Cambridge, 2002, 702pp. ISBN 0‐521‐77051‐3). Aquatic Conservation Marine and Freshwater Ecosystems, 14(1): 105. DOI «https://doi.org/10.1002/aqc.579»
Villa Carvajal, M.; Solbas, A. & García-Reverter, J. (2010). Nuevos alimentos funcionales a partir de microalgas. Alimentación, equipos y tecnología, 29(252): 53-58.
Wehr, J.D. (2007). Book review: Algae, anatomy, biochemistry, and biotechnology by Barsanti, L. & Gualtieri, P. Journal of Phycology, (43): 412-414. DOI «https://doi.org/10.1111/j.1529-8817.2007.00335.x»
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Kuxulkab'
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Los autores que publiquen en Kuxulkab' aceptan las siguientes condiciones como política de acceso abierto:
1. Que conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación, con el trabajo registrado con la licencia de atribucion de "Creative Commons", que permite a terceros utilizar lo publicado siempre que mencionen la autoría del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
2. El autor puede realizar otros acuerdos contractuales independientes o adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista, como por ejemplo incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro, siempre que se indique claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.