STEVIA THE SWEET PLANT. CAN IT GROW IN TABASCO?

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19136/kuxulkab.a27n58.3920

Keywords:

'Stevia rebaudiana', Natural sweetener, Medicinal plant, Alternative crop

Abstract

The stevia plant ('Stevia rebaudiana' Bertoni) is used worldwide as a natural sweetener. Its cultivation is mainly due to its high content of glycosides and its medicinal properties. The main producer worldwide is China, but in recent years its cultivation has spread to other countries, especially in Latin America. In Mexico, it is a relatively new and innovative crop. Due to the generation of jobs and the health benefits, stevia could be a cultivation proposal for the state of Tabasco. However, its sensitivity to humidity and the lack of information related to its local adaptation make its cultivation questionable. For this reason, to know its adaptation, growth, and production under the environmental conditions of the area, Morita II variety stevia plants were established in the community of La Huasteca, Centro, Tabasco during the period from December 2019 to March 2020.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Salomé Gayosso Rodríguez, División Académica de Ciencias Agropecuarias (DACA); Universidad Juárez Autónoma de Tabasco (UJAT)

    Ingeniera en Plantaciones Agrícolas por la Universidad Juárez Autónoma de Tabasco (UJAT); Maestra en Ciencias en Fisiología Vegetal por el Colegio de Postgraduados (COLPOS); Doctora en Ciencias en Agricultura Tropical Sustentable por el Instituto Tecnológico de México. Actualmente, profesora-investigadora del programa de Ingeniería en Agronomía de la División Académica de Ciencias Agropecuarias (DACA) de la UJAT.

  • Maximiano Antonio Estrada Botello, División Académica de Ciencias Agropecuarias (DACA); Universidad Juárez Autónoma de Tabasco (UJAT)

    Ingeniero Agrónomo con especialidad en Irrigación por la Universidad Autónoma Chapingo; Maestro y Doctor en Ciencias en Hidrociencias por el COLPOS. Hoy en día, profesor investigador del programa de Ingeniería en Agronomía de la División Académica de Ciencias Agropecuarias (DACA); Universidad Juárez Autónoma de Tabasco (UJAT).

References

Aguirre-Medina, J.F.; Mina-Briones, F.O.; Cadena-Iñiguez, J. & Soto-Hernández, R.M. (2018). Efectividad de biofertilizantes y brasinoesteroide en 'Stevia rebaudiana' Bert. Agrociencia, 52(4): 609-621. Recuperado de «http://www.scielo.org.mx/pdf/agro/v52n4/2521-9766-agro-52-04-609.pdf»

Aladakatti, Y.R.; Palled, Y.B.; Chetti, M.B.; Halikatti, S.I.; Alagundagi, S.C.; Patil, P.L. & Janawade, A.D. (2012). Effect of nitrogen, phosphorus and potassium levels on growth and yield of stevia ('Stevia rebaudiana' Bertoni). Karnataka J. Agric. Sci., 25(1): 25-29. Recovered from «http://www.academia.edu/download/33532850/VCPPARC_ISI_24(2012-13).pdf»

Arturo, M.C.; González, C.T.; Peña, E.J. & Díaz, J.E. (2009). Microorganismos patógenos de 'Estevia rebaudiana' Bertoni. Bioagro, 21(3): 173-178. Recuperado de «https://www.redalyc.org/pdf/857/85714207004.pdf»

Betancur-Ancona, D. & Segura-Campos, M. (Eds.). (2014). 'Stevia rebaudiana': Chemical composition, uses and health promoting aspects; (Food and beverage consumption and Health; p. 169). UK: Nova Science Pub Inc.

Casaccia, J. & Álvarez, E. (2006). Recomendaciones técnicas para una producción sustentable del ka’a he’e ('Stevia rebaudiana' Bertoni) en el Paraguay; (Manual Técnico #8; p. 51). Asunción; Paraguay: Instituto Agrónomico Nacional, Dirección de Investigación Agrícola, Subsecretaría de Estado de Agricultura; Ministerio de Agricultura y Ganadería. Recuperado de «http://www.steviaparaguaya.com.py/recomendaciones-tecnicas_kaahee.pdf»

Daza, M.C.; Jurado, J.A. & Torres, V.M. (2015). Efecto de aplicación de diferentes láminas de riego en Estevia ('Stevia rebaudiana' Bert.) bajo invernadero. Revista Temas agrarios, 20(1): 81-90. DOI «https://doi.org/10.21897/rta.v20i1.750»

García-Almeida, J.M.; Casado Fdez., G.M. & García Alemán, J. (2013). Una visión global y actual de los edulcorantes: aspectos de regulación. Nutrición Hospitalaria, 28(Supl. 4): 17-31. Recuperado de «http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v28s4/03articulo03.pdf»

González Chávez, A. (Coord.). (2013). Posición de consenso sobre las bebidas con edulcorantes no calóricos y su relación con la salud. Revista Mexicana de Cardiología, 24(2): 55-68. Recuperado de «http://www.scielo.org.mx/pdf/rmc/v24n2/v24n2a1.pdf»

Herrera Cedano, F.; Gómez Jaimes, R. & González Rivas, C. (2012). El cultivo de Stevia ('Stevia rebaudiana') Bertoni en condiciones agroambientales de Nayarit, México; (p. 43). Nayarit; México: Centro de Investigación Regional Pacífico Centro, Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP); Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA). ISBN 978-607-425-819-6.

INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía). (2017). Anuario Estadístico y geográfico de Tabasco 2017; (p. 440). Aguascalientes; México: autor. Consultado marzo del 2020 de «https://www.datatur.sectur.gob.mx/ITxEF_Docs/TAB_ANUARIO_PDF.pdf)»

Inugraha, I.; Maghfoer, M.D. & Widaryanto, E. (2014). Response of Stevia ('Stevia rebaudiana' Bertoni M) to nitrogen and potassium fertilization. IOSR Journal of Agriculture and Veterinary Science IOSR Journal of Agriculture and Veterniary Science, 7(10): 47-55. Recovered from «https://pdfs.semanticscholar.org/1f13/5eeef9543bc82774fe496083662d9b0651c5.pdf»

Jarma Orozco, A.; Cardona Ayala, C. & Fernández Herrera, C. (2012). Efecto de la temperatura y radiación en la producción de glucósidos de esteviol en 'Stevia rebaudiana' en el caribe húmedo colombiano. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, 15(2): 339-347. DOI «https://doi.org/10.31910/rudca.v15.n2.2012»

Liu, X.; Ren, G. & Shi, Y. (2011). LACEED 2010: The effect of organic manure and chemical fertilizer on growth and development of 'Stevia rebaudiana' Bertoni. Energy Procedia, 5: 1200-1204. DOI «https://doi.org/10.1016/j.egypro.2011.03.210»

Martínez Cruz, M. (2015). Revisión bibliográfica: 'Stevia rebaudiana' (Bert.) Bertoni; una revisión. Cultivos Tropicales, 36(Supl. 1): 5-15 Recuperado de «http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0258-59362015000500001&script=sci_arttext&tlng=pt»

Mohammed, M.H.M.; Meawad, A.A.A.; El-Mogy, E.E.A.M. & Abdelkader, M.A.I. (2019). Growth, yield components and chemical constituents of 'Stevia rebaudiana' Bert. as affected by humic acid and NPK fertilization rates. Zagazig Journal of Agricultural Research, 46(1): 13-26. Recovered from «https://www.researchgate.net/publication/334739846»

Novak, B.; Benko, B.; Spicnagel, A.M.; Fabek, S. & Mesic, M. (2012). Yield, nitrate and steviol content of stevia ('Stevia rebaudiana' Bertoni) leaves as affected by fertilization rate. Acta Horticulturae, 939: 249-254. DOI «https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2012.939.32»

Pérez Chamorro, O.B. & Calvache, M. (2018). Acumulación de nutrientes en 'Stevia rebaudiana' (Bertoni). Alfa, revista de Investigación en Ciencias Agronómicas y Veterinarias, 2(5): 82-89. DOI «https://doi.org/10.33996/revistaalfa.v2i5.40»

Ramírez Jaramillo, G.; Avilés Baeza, W.I.; Moguel Ordoñez, Y.B.; Góngora González, S.F. & May Lara, C. (2011). Estevia ('Stevia rebaudiana' Bertoni), un cultivo con un potencial productivo en México; (p. 84). Mérida, Yucatán; México: Centro de Investigación Regional Sureste, Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP); Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA). ISBN 978-607-425-685-7

Rashwan, B., & Ferweez, H. (2017). Effect of mineral nitrogen fertilization and compost on stevia yield and its profitability. Journal of Soil Sciences and Agricultural Engineering, 8(6): 215-222. DOI «https://dx.doi.org/10.21608/jssae.2017.37379»

Salazar, L.; Diamont, D. & Aponte, G. (2015). Identificación del agente causal de la marchitez de 'Stevia rebaudiana' Bertoni en muestras provenientes del estado Aragua, Venezuela. Bioagro, 27(1): 57-61. Recuperado de «https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85741584009»

Villalba Martínez, C. J.; López Romero, R.M.; Trinidad Santos, A.; Quevedo Nolasco, A. & Muratalla Lua, A. (2018). Glucósidos en respuesta a dos fuentes de nutrición en 'Stevia rebaudiana' Bertoni. Terra Latinoamericana, 36(4): 411-421. Recuperado de «http://www.scielo.org.mx/pdf/tl/v36n4/2395-8030-tl-36-04-411.pdf»

Yadav, A.K.; Singh, S.; Dhyani, D. & Ahuja, P.S. (2011). A review on the improvement of stevia ['Stevia rebaudiana' (Bertoni)]. Canadian Journal of Plant Science, 91(1): 1-27. DOI «https://doi.org/10.4141/cjps10086»

Downloads

Published

2021-04-19

Issue

Section

Artículos

How to Cite

Gayosso Rodríguez, S., & Estrada Botello, M. A. (2021). STEVIA THE SWEET PLANT. CAN IT GROW IN TABASCO?. Kuxulkab’, 27(58), 41-47. https://doi.org/10.19136/kuxulkab.a27n58.3920

Similar Articles

41-50 of 71

You may also start an advanced similarity search for this article.