in situ MORPHOLOGICAL CHARACTERIZATION OF WILD AND CULTIVATED PEPPERS (Capsicum spp.) IN THE USUMACINTA REGION, TABASCO
DOI:
https://doi.org/10.19136/kuxulkab.a27n58.3959Keywords:
Morphotype, Principal component analysys, Variability, 'Capsicum annuum', 'Capsicum frutescens'Abstract
The objective of the work was to determine the morphological diversity of chili peppers (‘Capsicum' spp.) wild and cultivated in the Usumacinta Region of the state of Tabasco. In the tours, 48 collections of chili peppers were obtained, distributed in 13 morphotypes, found in 12 localities of six municipalities in the region. Morphological characterization in situ was performed on each one using 26 plant, flower and fruit variables based on the IPGRI descriptor guide for Capsicum. The data were analyzed by means of a Principal Component Analysis. In the first two main components, 42.55 % of the total variation between collections was reported. This explains the variability of fruit and plant to a greater extent. Therefore, it can be affirmed that there is morphological variability in collections of cultivated and wild chili peppers. The cultivated tobacco grower and the wild pigeon beak morphotypes were found more frequently.
Downloads
References
Alonso, R.A.; Moya, C.; Cabrera, A.; Ponce, P.; Quiroga, R.; Rosales, M.A. & Zuart J.L. (2008). Evaluación in situ de la variabilidad genética de los chiles silvestres ('Capsicum' spp.) en la región frailesca del estado de Chiapas México. Cultivos tropicales, 29(2):49-55. Recuperado de «https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193214882008»
Castañón-Nájera, G.; Latournerie-Moreno, L.; Lesher-Gordillo, J.M.; de La Cruz-Lázaro, E. & Mendoza-Elos, M. (2010). Identificación de variables para caracterizar morfológicamente colectas de chile ('Capsicum' spp.) en Tabasco, México. Universidad y Ciencia, 26(3): 225-234. Recuperado de «http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0186-29792010000300002&lng=es&tlng=es»
Castañón-Nájera, G.; Latournerie-Moreno, L.; Mendoza-Elos, M.; Vargas-López, A. & Cárdenas-Morales, H. (2008). Colección y caracterización de chile ('Capsicum' spp.) en Tabasco, México. Phyton Revista Internacional de Botánica Experimental, 77: 189-202. Recuperado de «http://revistaphyton.fund-romuloraggio.org.ar/vol77/CASTANION.pdf»
Castellón-Martínez E.; Chávez-Servia J.L.; Carrillo-Rodríguez J.C. & Vera-Guzmán A.M. (2012). Preferencias de consumo de chiles ('Capsicum annuum' L.) nativos en los valles centrales de Oaxaca, México. Revista fitotecnia mexicana, 35(5): 27-35. Recuperado de «http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802012000500007&lng=es&tlng=es»
De la Cruz-Lázaro, E.; Márquez-Quiroz, C.; Osorio-Osorio, R.; Preciado-Rangel, P.; Márquez-Hernández, C. (2017). Caracterización morfológica in situ de chile silvestre Pico de paloma ('Capsicum frutescens') en Tabasco, México. Acta Universitaria, 27(2): 10-16. DOI «https://doi.org/10.15174/au.2017.1083»
González Huerta, A.; Pérez López, D.J.; Franco Mora, O.; Nava Bernal, E.G.; Gutiérrez Rodríguez, F.; Rubí Arriaga, M. & Castañeda Vildózola, A. (2011). Análisis multivariado aplicado al estudio de las interrelaciones entre cultivares de maíz y variables agronómicas. Revista de Ciencias Agrícolas Informa, 20(2): 58-65. Recuperado de «https://www.researchgate.net/publication/281221851»
Hernández-Verdugo, S.; Porras, F.; Pacheco-Olvera, A.; López-España, R.G.; Villareal-Romero, M.; Parra-Terraza, S. & Osuna Enciso, T. (2012). Caracterización y variación ecogeográfica de poblaciones de chile ('Capsicum annuum' var. Glabriusculum) silvestre del noroeste de México. Polibotánica, (33): 175-191. Recuperado de «http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-27682012000100011&lng=es&tlng=es»
INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía). (2018). Anuario estadístico y geográfico por entidad federativa 2018; (p. 639). Aguascalientes; México: Autor. Recuperado de «https://www.inegi.org.mx/contenido/productos/prod_serv/contenidos/espanol/bvinegi/productos/nueva_estruc/AEGPEF_2018/702825107017.pdf»
IPGRI (International Plant Genetic Resources Institute); AVRDC (Asian Vegetable Research and Development Center) & CATIE (Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza). (1995). Descriptors for Capsicum ('Capsicum' spp.); (p. 49). IPGRI, AVRDC, CATIE. Recovered from «https://www.bioversityinternational.org/fileadmin/_migrated/uploads/tx_news/Descriptors_for_capsicum__Capsicum_spp.__345.pdf»
Johnson, D.E. (2004). Métodos multivariados aplicados al análisis estadístico; (p. 566). México: International Thomson Editores.
Kaiser, H.F. (1960). The application of electronic computers to factor analysis. Educational and Psychological Measurement, 20(1): 141-151. DOI «https://doi.org/10.1177/001316446002000116»
Lahbid, K.; Bnejdi F. & El-Gazzah, M. (2012). Genetic diversity evaluation of pepper ('Capsicum annuum' L.) in Tunisia based on morphologic characters. African Journal of Agricultural Research, 7(23): 3413-3417. DOI «https://doi.org/10.5897/AJAR11.2171»
Latournerie Moreno, L.; Chávez Servia, J.L.; Pérez Pérez, M.; Castañón Nájera, G.; Rodríguez Herrera, S.A.; Arias Reyes, L.M. & Ramírez Vallejo, P. (2002). Valoración in situ de la diversidad morfológica de chiles ('Capsicum annuum' L. y 'Capsicum chinense' Jacq.) en Yaxcabá, Yucatán. Revista fitotecnia mexicana, 25(1): 25-33. Recuperado de «https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61025104»
Leyva-Ovalle, O.R.; Andres-Meza, P.; Del Valle-Hernández, D.; Meneses-Márquez, I.; Murguía-González, J.; Galindo-Tovar, M.E.; López-Sánchez, H., Serna-Lagunes, R.; Del Rosario-Arellano, L.; Lee-Espinoza, H.E.; Sierra-Macías, M. & Espinosa-Calderón, A. (2018). Caracterización morfológica de poblaciones de chile manzano ('Capsicum pubescens' Ruiz & Pav.) en la región centro del estado de Veracruz, México. Revista Bio Ciencias, 5: e388. DOI «https://doi.org/10.15741/revbio.05.e388»
López Riquelme, G.O. (2003). Chilli: la especia del Nuevo mundo. Ciencias, (69): 67-75. Recuperado de «http://revistas.unam.mx/index.php/cns/article/viewFile/11879/11201»
Mendoza, R. (2006). Sistemática e historia del ají Capsicum Tourn. Universalia, 11(2): 80-88. Recuperado de «https://docplayer.es/41306448-Sistematica-e-historia-del-aji-capsicum-tourn-r-mendoza-10.html»
Narez-Jiménez, C.A.; de la Cruz-Lázaro, E.; Gómez-Vázquez, A.; Márquez-Quiroz, C. & García-Alamilla, P. (2014). Colecta y caracterización morfológica in situ de chiles ('Capsicum' spp.) cultivados en Tabasco, México. Revista Chapingo serie Horticultura, 20(3): 269-281. DOI «https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2014.03.014»
Nava Peralta, F. & Mejía Contreras, J.A. (2002). Evaluación de maíces precoces e intermedios en Valles Altos centrales de México. II. Divergencia genética. Revista fitotecnia mexicana, 25(2): 187-192. Recuperado de «https://www.revistafitotecniamexicana.org/documentos/25-2/9a.pdf»
Nuez Viñals, F.; Gil Ortega, R. & Costa García, J.C. (1996). El cultivo de pimientos, chiles y ajíes; (p. 607). España: Editorial Mundi Prensa. ISBN: 84-7114-609-6
Pérez-Castañeda, L.M.; Castañón-Nájera, G. & Mayek-Pérez, N. (2008). Diversidad morfológica de chiles ('Capsicum' spp.) de Tabasco, México. Cuadernos de Biodiversidad, 27: 11-22. DOI «https://doi.org/10.14198/cdbio.2008.27.02»
Pugliese, A.; Loizzo, M.R.; Tundis, R.; O’Callaghan, Y.; Galvin, K.; Menichini, F. & O’Brien, N. (2013). The effect of domestic processing on the contect and bioaccessibility of carotenoids from chili peppers ('Capsicum' species). Food Chemistry, 141(3): 2606-2613. DOI «https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.05.046»
Sarpras, M.; Gaur, R.; Sharma, V.; Satish Chhapekar, S.; Das, J.; Kumar, A.; Kumar Yadava, S.; Nitin, M.; Brahma, V.; Abraham, S.K. & Ramchiary, N. (2016). Comparative analysis of fruit metabolites and pungency candidate genes expression between Bhut Jolokia and other 'Capsicum' species. Plos One, 11(12): e0167791. DOI «https://doi.org/10.1371/journal.pone.0167791»
Velázquez-Ventura, J.C.; Márquez-Quiroz, C.; de la Cruz-Lázaro, E.; Osorio-Osorio, R. & Preciado-Rangel, P. (2018). Morphological variation of wild peppers ('Capsicum' spp.) from the state of Tabasco, Mexico. Emirates Journal of Food and Agriculture, 30(2): 115-121. DOI «https://doi.org/https://doi.org/10.9755/ejfa.2018.v30.i2.1603»
Waizel-Bucay, J. & Camacho Martín, R. (2011). El género 'Capsicum' spp. (chile): una versión panorámica. ALEPH ZERO, revista de divulgación científica y tecnológica de la Universidad de las Americas Puebla, 16(60): 60-70. Recuperado de «https://www.fitoterapia.net/archivos/201111/articulo-chile-revista-aleph-zero60-2.pdf?1»
Xavier, A.A.O. & Pérez-Gálvez, A. (2016). Peppers and Chilies. In: Caballero, B.; Finglas, P.; Toldra, F. Encyclopedia of Food and Health; (pp. 301-306). Academic Press. DOI «https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00533-X»
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Kuxulkab
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Los autores que publiquen en Kuxulkab' aceptan las siguientes condiciones como política de acceso abierto:
1. Que conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación, con el trabajo registrado con la licencia de atribucion de "Creative Commons", que permite a terceros utilizar lo publicado siempre que mencionen la autoría del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
2. El autor puede realizar otros acuerdos contractuales independientes o adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista, como por ejemplo incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro, siempre que se indique claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.